Yli- ja alipakkaaminen

Alipakkaaminen

Oikean pakkauksen valinta riippuu aina tuotteesta ja sen logistiikkaketjusta asiakkaalle tai kaupan hyllylle asti. Ali- ja ylipakkaaminen ovat yleisiä kompastuskiviä logistiikkaketjun aikana.

 

Alipakkaaminen

Alipakkaaminen on helppo tunnistaa koska se tarkoittaa monesti sitä, että tuotetta ei ole suojattu riittävän hyvin ja se vahingoittuu matkalla. Jos tuotepakkauksessa tai lähetyslaatikossa käytetään vääriä tai liian heikkoja materiaaleja eivät ne suojaa tuotetta riittävästi ja siitä voi seurata pakkauksen tai jopa itse tuotteen hajoaminen.

Esimerkiksi kylmässä aaltopahvi imee itseensä kosteutta ja taas lämmetessään pahvi vettyy ja pehmenee. Tämä saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lavalle kasattujen laatikoiden lahoamisen ja koko toimituserän vahingoittumisen.

Kun toimitusketju tiedetään kokonaisuudessaan, pystytään valitsemaan oikea pakkaustyyppi ja -materiaali vastaamaan sille aiheutuvaan rasitukseen ja varmistamaan tuotteen perillepääsy vahingoittumattomana.

 

Ylipakkaaminen

Ylipakkaaminen on vaikeampi tunnistaa, kuin alipakkaaminen. Ylipakkaaminen tarkoittaa sitä, että käytetään liian isoa pakkausta, liikaa pakkaustäytettä tai liian vahvoja materiaaleja. Pakkaus toki toimii, suojaa tuotetta ja vie sen perille ehjänä, mutta on kallis ja kuluttaa turhaan myös luonnonvaroja.

Ylipakkaaminen
Ongelmaa on vaikea havaita juuri sen takia, että mitään silmin havaittavaa ongelmaa ei välttämättä ole. Pakkauksen mittoja tai materiaalia optimoimalla saatetaan kuitenkin saada aikaan merkittäviä säästöjä.

Esimerkiksi valmistusmateriaalin laatuun voidaan vaikuttaa hyvinkin paljon ilman, että pakkauksen laatu tai toimivuus kärsii. Usein aaltopahvin paksuus voidaan pitää samana, mutta hyödyntää enemmän kierrätyskuitua sisältävää materiaalia, jolloin saavutetaan ekologisempi ja edullisempi pakkaus, laadusta tinkimättä.

Oikean pakkauksen ja materiaalien valintaan vaikuttaa niin monta tekijää, että pakkausoptimointi on hyvä tehdä ammattilaisen kanssa. Silloin pystytään ottamaan huomioon kaikki muuttujat ja valitsemaan oikea pakkaus niiden perusteella.

 
Väitämme, että pystymme pelkästään oikeilla materiaalivalinnoilla säästämään jopa 20% pakkausten hinnassa. Suuremmissa erissä ero on merkittävä niin taloudellisesti kuin ekologisuuden kannalta.

 

Jätä yhteydenottopyyntö ja kartoitetaan yhdessä tilanteenne